Geschiedenis


De geschiedenis van de regio rond Marsa Alam begint reeds in het oude steentijdperk met verschillende sites waar holbewoners ons duizenden jaren oude rotstekeningen hebben nagelaten. Deze prehistorische kunstvorm groepeert o.a. afbeeldingen van de jacht en verschillende diersoorten zoals giraffes, struisvogels en jachthonden.

Graffiti uit latere periodes kan je ook terugvinden in wadi Hammamat, in de buurt van El Quseir. Deze rotsinscripties dateren vanaf de faraonische periode tot en met de 20ste eeuw. Tijdens deze faraonische periode was Marsa Alam een onontbeerlijke schakel in de economie van het oude Egypte, wegens de enorme hoeveelheden koper, lood, goud en edelstenen die in dit kustgebied terug te vinden waren.

Waarschijnlijk werd de eerste echte weg die Marsa Alam met Edfu (aan de Nijl) verbond aangelegd tijdens de heerschappij van Ptolmeus II (281-246vC). Deze route ging doorheen de Wadi el Gemal (Kamelenvallei) en haar belangrijkste functie was het transport van edelstenen en metalen vanaf de Rode Zee kust naar de Nijlvallei.

Faraonische tempel in de buurt van Marsa Alam

Tijdens de Romeinse periode werd de regio vooral een belangrijke bron van graniet voor het hele Romeinse Rijk. Eén van deze steengroeves, Mons Claudianus, kan je bezoeken in de buurt van Safaga.

Sommige goudmijnen werden tot in de Britse koloniale periode uitgebaat, maar moesten eventueel gesloten worden wegens de enorm hoge exploitatiekosten. Recent werden sommigen echter opnieuw geopend met de meest moderne goudwinningstechniekenen bieden opnieuw werk aan een klein aantal lokale inwoners, hoewel de grootste kans op een job steeds meer te vinden is in de toeristen industrie nu Marsa Alam stilaan wordt uitgebouwd tot een volwaardige vakantiebestemming.

De eerste toeristeninfrastructuur verrees in de jaren '80 en bestond voornamelijk uit tentenkampen voor de duikers die wilden duiken in de ongerepte koraalgebieden rond Marsa Alam. In 2001 werd de internationale luchthaven echter geopend en kwamen de investeringen in een stroomversnelling terecht. In juli 2007 werd de rechtstreekse verbindingsweg tussen Marsa Alam en de Nijlvallei geopend waardoor toeristen nu ook zeer vlot de archeologische sites van het oude Egypte kunnen bezoeken.


brayka-bay-resort-homepage.jpg
op
aanvraag
Het Brayka Bay resort in Marsa Alam is gelegen aan de mooiste baai van Marsa Alam. De baai waar het resort ligt heeft een apart huisrif, snorkelgedeelte en een zwemmersgebied. Het huisrif beschikt over meer dan 300 meter onaangetast koraal. Het... lees meer


brayka-beach-small-image.jpg
op
aanvraag
Het Brayka Beach Royal resort is het nieuwe, luxe zusterresort van het Brayka Beach Zee resort! Dit splinternieuwe luxe resort is gelegen aan een van de mooiste baaien in Egypte. De baai waar het resort ligt heeft een apart huisrif,... lees meer


brayka-lagoon-zwembad-zicht.jpg
op
aanvraag
Het Brayka Lagoon resort is het jongste gedeelte aan de bekende Brayka Baai in Marsa Alam. Het Brayka Bay is gelegen aan een van de mooiste baaien in Egypte. De baai waar het resort ligt heeft een apart huisrif, snorkelgedeelte en een... lees meer


abu-dabab-small.jpg
op
aanvraag
Het Abu Dabab Diving Lodge hotel is een ideaal hotel voor duikers. Onder andere de bekende duikspots Abu Dabab, Elphinstone Reef en het Dolphin House zijn makkelijk te bereiken. Het Abu Dabab Diving Lodge is in 2006 geopend, en bestaat uit... lees meer